čokoládová poleva
z 2 ks ledových kaštanů nebo čokolády na vaření a kousku másla
mleté vlašské ořechy
na posypání
Postup přípravy receptu
Těsto: žloutky vyšleháme s cukrem do pěny, přidáme rum, mléko, olej, mouku s kypřidlem a dobře promícháme. Nakonec vmícháme tuhý sníh z bílků a těsto nalijeme na připravený plech. Na syrové těsto nalijeme ještě horký uvařený pudink dle chuti (nepoužíváme ovocné) a dáme péct do předehřáté trouby. Vyzkoušíme špejlí, těsto se na ni nesmí lepit. Po upečení necháme buchtu s pudinkem vychladnout, pak potřeme krémem.
Krém: piškoty rozdrtíme, dáme do misky a namočíme vychlazenou kávou (i s troškou lógru). Směs musí být polotuhá, ne tekutá. Změklé máslo utřeme v jiné míse s cukrem do pěny, pak přidáme namočené piškoty, mleté ořechy a asi 5–7 lžic rumu. Vše dobře promícháme (prošleháme), krém nebude příliš tuhý, ale po vychladnutí a proležení na buchtě s pudinkem se bude dobře krájet a držet tvar.
Až budeme mít krém rozetřený do roviny, necháme vše vychladit a připravenou polevou buď celý povrch potřeme nebo jen šikmo postříkáme. Na polevu nasypeme pomleté nebo nasekané ořechy a hotové řezy necháme nejlépe do druhého dne proležet.
Poleva: ve vodní lázni nebo v mikrovlnné troubě necháme na pár vteřin rozehřát čokoládu, do které přidáme plátek másla a za stálého míchání necháme rozpustit.
Na těsto všechny ingredience smícháme a dáme do lednice na půl hodiny odležet. Potom ho vyválíme do koláčové formy cca…
více o Pórkový koláč se slaninou
Brambory vložíme do hrnce s vodou a ve slupce vaříme doměkka. Měkké brambory slijeme, necháme vychladnout, oloupeme a…
více o Klasický bramborový salát
Troubu předehřejeme na 200 stupňů. Listové těsto rozválíme a položíme do formy vyložené pečícím papírem. Těsto jemně…
více o Slaný koláč se sýrem Cottage
Mleté maso dáme do mísy, zalijeme smetanou ke šlehání a dobře propracujeme. Osolíme, opepříme, dochutíme muškátovým…
více o Holandské řízky - smetanové