čokoládová poleva
z 2 ks ledových kaštanů nebo čokolády na vaření a kousku másla
mleté vlašské ořechy
na posypání
Postup přípravy receptu
Těsto: žloutky vyšleháme s cukrem do pěny, přidáme rum, mléko, olej, mouku s kypřidlem a dobře promícháme. Nakonec vmícháme tuhý sníh z bílků a těsto nalijeme na připravený plech. Na syrové těsto nalijeme ještě horký uvařený pudink dle chuti (nepoužíváme ovocné) a dáme péct do předehřáté trouby. Vyzkoušíme špejlí, těsto se na ni nesmí lepit. Po upečení necháme buchtu s pudinkem vychladnout, pak potřeme krémem.
Krém: piškoty rozdrtíme, dáme do misky a namočíme vychlazenou kávou (i s troškou lógru). Směs musí být polotuhá, ne tekutá. Změklé máslo utřeme v jiné míse s cukrem do pěny, pak přidáme namočené piškoty, mleté ořechy a asi 5–7 lžic rumu. Vše dobře promícháme (prošleháme), krém nebude příliš tuhý, ale po vychladnutí a proležení na buchtě s pudinkem se bude dobře krájet a držet tvar.
Až budeme mít krém rozetřený do roviny, necháme vše vychladit a připravenou polevou buď celý povrch potřeme nebo jen šikmo postříkáme. Na polevu nasypeme pomleté nebo nasekané ořechy a hotové řezy necháme nejlépe do druhého dne proležet.
Poleva: ve vodní lázni nebo v mikrovlnné troubě necháme na pár vteřin rozehřát čokoládu, do které přidáme plátek másla a za stálého míchání necháme rozpustit.
Z mouky, cukru a másla vytvoříme drobenku. 1 hrnek drobenky odebereme a dáme stranou. Do zbytku drobenky vmícháme vejce…
více o Drobenkový koláč s jablky
Trochu zatvrdlé housky nakrájíme na tenké plátky (3-4 mm), mléko nalijeme v nízké vrstvě na mělký talíř a 1/3 plátků…
více o Žemlovka s jablky a tvarohem
Párky na konci nařízneme asi 5 cm do křížku. Listové těsto rozválíme na tenký plát a nakrájíme po délce na osm pruhů.…
více o Vídeňské párky v těstíčku