Sečteme-li hmotnost potřebných ingrediencí, dostaneme se na 1 kg a něco navíc, což je pro běžné domácí potřeby hodně. Ovšem není to chyba, ale záměr. Příprava pomazánky je časově poměrně náročná, ale zároveň má tu výhodu, že ji lze bez problému zamrazit, takže doporučení zní: vyrobit více a část rozporcovat a zamrazit pro následné použití.
Oloupeme a prolisujeme česnek. Cibuli nakrájíme na drobné kostičky, přidáme koriandr a na oleji mícháme tak dlouho, až cibule zesklovatí. V další nádobě rozpustíme máslo, přidáme hrubou mouku, pečlivě promícháváme, aby se mouka na másle opražila (typická vůně), ale nepřipálila. Droždí rozdrobíme do většího kastrolu, zalijeme 1 litrem teplé vody, zahřejeme k varu a neustále promícháváme asi půl hodiny, poté stáhneme rozpuštěné droždí z plotýnky, postupně k němu přisypáváme opraženou mouku a promícháváme, hmota by měla mít konzistenci husté kaše. Přidáme cibuli s koriandrem, tymián, prolisovaný česnek, sójovou omáčku, mletý kmín, pepř, sůl, vše důkladně promícháme.
Pokud je pomazánka stále příliš hustá, rozředíme ji převařenou vodou tak, aby měla konzistenci vhodnou pro mazání na chléb a další pečivo. Základ pomazánky (droždí + mouka + cibule) lze použít i pro přípravu jiných vegetariánských pomazánek podle vlastní chuti a fantazie.
Z vlažného mléka, medu, případně lžičky mouky připravíme kvásek a zaděláme jím těsto (podmáslí také lehce ohřejeme).
…
více o Domácí tmavý chléb s ořechy
Žampiony očistíme a nožičky odstraníme (použijeme do jiného pokrmu).
Připravíme si nálev tak, že svaříme ocet s vodou…
více o Nakládané žampiony se sýrem
Kotlety naklepeme, na okrajích nařízneme, osolíme, potřeme hořčicí s rozmačkaným česnekem a posypeme grilovacím kořením…
více o Kotlety pečené v alobalu