Sečteme-li hmotnost potřebných ingrediencí, dostaneme se na 1 kg a něco navíc, což je pro běžné domácí potřeby hodně. Ovšem není to chyba, ale záměr. Příprava pomazánky je časově poměrně náročná, ale zároveň má tu výhodu, že ji lze bez problému zamrazit, takže doporučení zní: vyrobit více a část rozporcovat a zamrazit pro následné použití.
Oloupeme a prolisujeme česnek. Cibuli nakrájíme na drobné kostičky, přidáme koriandr a na oleji mícháme tak dlouho, až cibule zesklovatí. V další nádobě rozpustíme máslo, přidáme hrubou mouku, pečlivě promícháváme, aby se mouka na másle opražila (typická vůně), ale nepřipálila. Droždí rozdrobíme do většího kastrolu, zalijeme 1 litrem teplé vody, zahřejeme k varu a neustále promícháváme asi půl hodiny, poté stáhneme rozpuštěné droždí z plotýnky, postupně k němu přisypáváme opraženou mouku a promícháváme, hmota by měla mít konzistenci husté kaše. Přidáme cibuli s koriandrem, tymián, prolisovaný česnek, sójovou omáčku, mletý kmín, pepř, sůl, vše důkladně promícháme.
Pokud je pomazánka stále příliš hustá, rozředíme ji převařenou vodou tak, aby měla konzistenci vhodnou pro mazání na chléb a další pečivo. Základ pomazánky (droždí + mouka + cibule) lze použít i pro přípravu jiných vegetariánských pomazánek podle vlastní chuti a fantazie.
Mouku, prášek do pečiva, cukr, olej, mléko, vejce smícháme dohromady. Zvlášť připravíme tvaroh. Polovinu těsta vlijeme…
více o Buchta s ovocem a tvarohem
Hermelín rozkrojíme podélně na dvě kolečka a namáčíme do těstíčka z hladké mouky, kečupu a vody. Vody a mouky asi jako…
více o Hermelín v kečupovém těstíčku
Vypracujeme "klasické" tvarohové těsto a necháme odpočinout v ledničce (můžeme i rozválet a složit, těsto je pak lépe…
více o Tvarohové pečivo se šunkou