Sečteme-li hmotnost potřebných ingrediencí, dostaneme se na 1 kg a něco navíc, což je pro běžné domácí potřeby hodně. Ovšem není to chyba, ale záměr. Příprava pomazánky je časově poměrně náročná, ale zároveň má tu výhodu, že ji lze bez problému zamrazit, takže doporučení zní: vyrobit více a část rozporcovat a zamrazit pro následné použití.
Oloupeme a prolisujeme česnek. Cibuli nakrájíme na drobné kostičky, přidáme koriandr a na oleji mícháme tak dlouho, až cibule zesklovatí. V další nádobě rozpustíme máslo, přidáme hrubou mouku, pečlivě promícháváme, aby se mouka na másle opražila (typická vůně), ale nepřipálila. Droždí rozdrobíme do většího kastrolu, zalijeme 1 litrem teplé vody, zahřejeme k varu a neustále promícháváme asi půl hodiny, poté stáhneme rozpuštěné droždí z plotýnky, postupně k němu přisypáváme opraženou mouku a promícháváme, hmota by měla mít konzistenci husté kaše. Přidáme cibuli s koriandrem, tymián, prolisovaný česnek, sójovou omáčku, mletý kmín, pepř, sůl, vše důkladně promícháme.
Pokud je pomazánka stále příliš hustá, rozředíme ji převařenou vodou tak, aby měla konzistenci vhodnou pro mazání na chléb a další pečivo. Základ pomazánky (droždí + mouka + cibule) lze použít i pro přípravu jiných vegetariánských pomazánek podle vlastní chuti a fantazie.
Krabí tyčinky (mírně rozmrazené) nakrájíme na kolečka, pórek na drobno a kukuřici scedíme. Všechny ingredience smícháme…
více o Salát z krabích tyčinek
Šunkový salám si nakrájíme na malé kousíčky a orestujeme do červena. Mezitím si nastrouháme sýry. Možno přidat další…
více o Sýrová omáčka na těstoviny
Osmahneme cibulku do zlatova, zaprášíme paprikou, pridáme pokrájenou klobásu s česnekem, zalijeme horkou vodou, pridáme…
více o Zelňačka pro moji milou
Toto množství je na jeden dort, doma ale dělám 2 naráz. Jednak protože se jeden rychle sní a dělat z dvojité dávky je i…
více o Mandlový dort s meruňkami
Nejprve si banány oloupeme a pak rozkrojíme na půl a položíme na talířek. Mléko s kakaem pak spojíme, aby vznikl jakoby…
více o Banány s čokoládovou polevou
Těsto: šlehat vejce s cukrem a špetkou soli, přidat olej. Pak mouku s prdopečem současně s mlékem. Promíchat
Do velké…
více o Francouzský hruškový koláč