Lilek omyjeme. Podélně rozřízneme po délce na dvě půlky. Lilek není třeba loupat, je to škoda, slupka má výbornou chuť a je křehká. Půlku ještě po délce rozkrojíme na 3–4 části. Dlouhé proužky lilku jen přepůlíme, případně uděláme tři dílky. Nedělejte si lilek moc tenký, spíš tak 0,5 cm široký (i více) a cca 4–5 cm dlouhý. Lilek pěkně osolíme a s mírou opepříme. Necháme cca 5 minut stát.
V pánvi rozpustíme opatrně máslo, nedáváme ho tam hodně, jen na vůni. Lilek máslo vsákne a jídlo by bylo hrozně mastné. Až se máslo rozpustí, vložíme všechny kusy lilku. Snažte se, aby se každý dotýkal dna s máslem (aspoň kousek). Na mírném ohni opékáme lilek cca 3 minuty. On nejdřív jakoby vypustí vodu, ale pak začne po chvíli sáknout a pánev už budete mít skoro suchou – v tuto chvíli podlijeme lilek vodou. Ne, aby plaval, jen tak po dně. Přidáme 5 stroužků česneku, vmícháme opatrně mezi lilek a přiklopíme pokličkou. Po cca 3 minutách lilek obrátíme, aby se podusil po obou stranách. Hlídáme, aby dno pánve nebylo úplně suché, můžeme přilít trochu vody. Na druhé straně lilek opět dusíme cca 3 minuty. Nakonec zalijeme 2 vejci a podusíme, dokud nejsou vejce hotová.
Usmažíme 2 vajíčka na cibulce. Prsíčka naklepeme, osolíme a poprášíme grilovacím kořením. Klademe na vymazaný alobal:…
více o Řízky v alobalu s vajíčkem
Kuřecí prsa osolíme, opepříme a naskládáme je do zapékací mísy. Na ně položíme plátky másla, eidamu a kolečka salámu.
…
více o Pečené kuřecí na smetaně
Maso osolíme, prudce opečeme na rozehřátém tuku a vyndáme. Na tuku osmažíme na plátky (!) nakrájenou cibuli, zaprášíme…
více o Bratislavské plecko pro Aničku
Do zapékací misky naskládat vrstvu brambor (polovina celkového množství). Osolíme, opepříme a okmínujeme. Jako další…
více o Zapečené brambory se smetanou
Jablka nakrájíme na kostičky, zasypeme cukrem a zalijeme olejem. Promícháme a necháme 2 hodiny stát. Občas promícháme.…
více o Maminčina jablečná buchta