Z mouky, moučkového cukru, vajec, rumu a másla rychle vypracujeme hladké těsto. Těsto rozpůlíme a do jedné poloviny vmícháme kakao. Oba kusy vytvarujeme do bochánků a uložíme je ve fólii na 30 minut do chladničky.
Na pomoučeném válu těsta rozválíme na 5 mm silné pláty, které potřeme bílkem.
Na přípravu spirál položíme tmavé těsto na světlé, stočíme a nakrájíme na plátky.
Pro šachovnicový vzor nakrájíme těsto na 1 cm široké pruhy. Světlé a tmavé pruhy klademe vedle sebe a na sebe. Vše obalíme plátem světlého těsta, utvoříme váleček a nakrájíme na plátky.
Na mramorový vzor prohněteme zbytky obou těst, vytvoříme váleček a nakrájíme na plátky.
Troubu předehřejeme na 200 °C a cukroví pečeme asi 12 minut.
Do části vlažného mléka rozmícháme trochu mouky, přisladíme 1 lžící cukru a rozdrobíme droždí - necháme vzejít kvásek. …
více o Cukrářská vánočka (mazanec)
Čajové šálky (6 ks) důkladně vymastíme (Herou či jakýmkoli podobným tukem) a důkladně vysypeme strouhankou. Sýr najemno…
více o Smažený sýr bez smažení
Nakrájené houby lehce osmahneme na rozpuštěném másle, osolíme, zalijeme vodou (asi 3/4 litru) a za občasného promíchání…
více o Houbová omáčka smetanová