ztužovač šlehačky
- pokud použijeme smetanu s nižším obsahem tuku než je 33%
250
ml
smetana ke šlehání
Tmavá šlehačka
1
ks
ztužovač šlehačky
- pokud použijeme smetanu s nižším obsahem tuku než 33%
250
ml
smetana ke šlehání
1
ks
tyčinky ledové kaštany
Postup přípravy receptu
Žloutky vyšleháme s cukrem do pěny, vmícháme olej, vodu, mouku s kypřidlem a nakonec zlehka i tuhý sníh z bílků. Těsto nalijeme do vymazané a vysypané formy a dáme péct do předehřáté trouby na střední teplotu dorůžova. Vyzkoušíme špejlí - těsto se na ní nesmí lepit. Po vychladnutí korpus prokrojíme, naplníme částí ušlehané smetany(světlou nebo tmavou), zaklopíme, pak korpus potřeme opět smetanou(opačná barva, než kterou jsme plnili). Zbylou světlou a tmavou smetanou dozdobíme dle vlastní chuti cukrářským sáčkem.
Světlá šlehačka: smetanu vyšleháme s vanilkovým cukrem (a ztužovačem)
Tmavá šlehačka: do smetany nalámeme ledové kaštany, za stálého míchání necháme převařit a rozpustit. Odstavíme a necháme vychladit. Nejlépe je tmavou smetanu připravit den předem a nechat v lednici řádně zchladit.
Nazdobený dort necháme v chladu přes noc proležet.
Postupně skládáme piškoty, smetanu s cukrem a ovoce ve vrstvách až po vrch nádoby. Poslední vrstva smetany je s kakaem.…
více o Piškotovo-smetanový dort
Mouku smícháme s práškem do pečiva a cukrem a dobře promícháme s tukem. Do středu směsi uděláme jamku, vklepneme do ní…
více o Jablkový koláč od babičky
Obrané a oprané bezinky, nastrouhaná jablka a 500 g cukru vaříme 15 minut. Potom přimícháme přípravek Pektogel nebo…
více o Marmeláda z bezinek a jablek
Vymačkanou pomerančovou a citronovou šťávu smícháme s rumem. Uvaříme v hrnci čaj, rozmícháme v něm cukr,přidáme jablko…
více o Vánoční punč paní doktorové