Dvoubarevný smetanový piškotový dort

2.62

hodnoceno: 16
Příprava: neuvedeno
Porce: neuvedeno
Kalorie: neuvedeno

Suroviny

  • Těsto: forma cca 22 cm
    • 1
      lžíce voda
    • 5
      ks vejce
    • 100
      g polohrubá mouka
    • prášek do pečiva na špičku nože
    • 2
      lžíce olej
    • 100
      g cukr krupice
  • Světlá šlehačka
    • 1
      ks vanilkový cukr
    • ztužovač šlehačky - pokud použijeme smetanu s nižším obsahem tuku než je 33%
    • 250
      ml smetana ke šlehání
  • Tmavá šlehačka
    • 1
      ks ztužovač šlehačky - pokud použijeme smetanu s nižším obsahem tuku než 33%
    • 250
      ml smetana ke šlehání
    • 1
      ks tyčinky ledové kaštany

Postup přípravy receptu

  • Žloutky vyšleháme s cukrem do pěny, vmícháme olej, vodu, mouku s kypřidlem a nakonec zlehka i tuhý sníh z bílků. Těsto nalijeme do vymazané a vysypané formy a dáme péct do předehřáté trouby na střední teplotu dorůžova. Vyzkoušíme špejlí - těsto se na ní nesmí lepit. Po vychladnutí korpus prokrojíme, naplníme částí ušlehané smetany(světlou nebo tmavou), zaklopíme, pak korpus potřeme opět smetanou(opačná barva, než kterou jsme plnili). Zbylou světlou a tmavou smetanou dozdobíme dle vlastní chuti cukrářským sáčkem.
  • Světlá šlehačka: smetanu vyšleháme s vanilkovým cukrem (a ztužovačem)
  • Tmavá šlehačka: do smetany nalámeme ledové kaštany, za stálého míchání necháme převařit a rozpustit. Odstavíme a necháme vychladit. Nejlépe je tmavou smetanu připravit den předem a nechat v lednici řádně zchladit.
  • Nazdobený dort necháme v chladu přes noc proležet.
Zařazení: Moučníky Dorty

Podobné recepty

Doporučujeme

Další doporučené recepty: