Nejprve ušlehejte sníh z bílků a poté do něj postupně po lžících vmíchejte krupicový cukr a zvolna šlehejte tak dlouho, až se ve sněhu rozpustí. Poté vmíchejte žloutek.
Do prosáté mouky důkladně promíchejte kakaový prášek, jemně strouhané ořechy a mletou skořici. Tuto směs pak postupně po lžících zapracujte do pěnové hmoty společně s olejem. Vzniklé stejnorodé těsto vložte do dortové formy. Tu dopředu vytřete tukem nebo máslem a vysypte polohrubou moukou.
Dort vkládejte do předehřáté trouby a při teplotě 170–180 stupňů ho pečte 40–45 minut. Upečený dort nechte chvilku ve formě vydýchnout. Zpravidla se uprostřed vyboulí, a proto při dalším ochlazování obraťte dortový korpus tak, aby se jeho tvar srovnal.
Vychladlý korpus v polovině výšky prokrojte a promažte meruňkovým džemem. Ten namažte i navrch a z boků. Pokud je džem moc tuhý, zřeďte ho trochou vlažné vody. Následně nechte dort důkladně vychladit v lednici. Studený dort přelijte teplou čokoládovou polevou a opět ho vychlaďte.
Jednotlivé řezy doplňte šlehanou smetanou a s úsměvem podávejte. :)
Obrané a oprané bezinky, nastrouhaná jablka a 500 g cukru vaříme 15 minut. Potom přimícháme přípravek Pektogel nebo…
více o Marmeláda z bezinek a jablek
Směs pro bramborové knedlíky rozmícháme s vodou, vejci a moukou, osolíme podle chuti a necháme 5 minut nabobtnat. Potom…
více o Bramborové koblížky se salámem
Zpracujeme v těsto a necháme cca 1 hodinu odpočinout. Pak tvoříme rohlíčky a upečené, jěště teplé, obalíme v moučkovém…
více o Maminčiny vanilkové rohlíčky