Nejprve ušlehejte sníh z bílků a poté do něj postupně po lžících vmíchejte krupicový cukr a zvolna šlehejte tak dlouho, až se ve sněhu rozpustí. Poté vmíchejte žloutek.
Do prosáté mouky důkladně promíchejte kakaový prášek, jemně strouhané ořechy a mletou skořici. Tuto směs pak postupně po lžících zapracujte do pěnové hmoty společně s olejem. Vzniklé stejnorodé těsto vložte do dortové formy. Tu dopředu vytřete tukem nebo máslem a vysypte polohrubou moukou.
Dort vkládejte do předehřáté trouby a při teplotě 170–180 stupňů ho pečte 40–45 minut. Upečený dort nechte chvilku ve formě vydýchnout. Zpravidla se uprostřed vyboulí, a proto při dalším ochlazování obraťte dortový korpus tak, aby se jeho tvar srovnal.
Vychladlý korpus v polovině výšky prokrojte a promažte meruňkovým džemem. Ten namažte i navrch a z boků. Pokud je džem moc tuhý, zřeďte ho trochou vlažné vody. Následně nechte dort důkladně vychladit v lednici. Studený dort přelijte teplou čokoládovou polevou a opět ho vychlaďte.
Jednotlivé řezy doplňte šlehanou smetanou a s úsměvem podávejte. :)
Česnek prolisujeme do misky, přidáme hořčici, na jemno nastrouhaný eidam a majonézu. Vše dobře promícháme. Dochutíme…
více o Česneková pomazánka se sýrem
Máslo, med, žloutky, vanilkový cukr s citron. kůrou utřeme do pěny, přidáme mouku s jedlou sodou.
Těsto propracujeme a…
více o Žloutkovo-perníkové řezy
Oloupané brambory pomeleme na masovém strojku s uzeninou, cibulí a česnekem. Osolíme, opepříme, přidáme majoránku,…
více o Bramborová paštika s uzeninou
Vejce smícháme s cukrem, vanilkovým cukrem a olejem. Potom přidáme mouku, prášek do pečiva, vanilkový puding a postupně…
více o Bezlepkový ovocný koláč