Nejprve ušlehejte sníh z bílků a poté do něj postupně po lžících vmíchejte krupicový cukr a zvolna šlehejte tak dlouho, až se ve sněhu rozpustí. Poté vmíchejte žloutek.
Do prosáté mouky důkladně promíchejte kakaový prášek, jemně strouhané ořechy a mletou skořici. Tuto směs pak postupně po lžících zapracujte do pěnové hmoty společně s olejem. Vzniklé stejnorodé těsto vložte do dortové formy. Tu dopředu vytřete tukem nebo máslem a vysypte polohrubou moukou.
Dort vkládejte do předehřáté trouby a při teplotě 170–180 stupňů ho pečte 40–45 minut. Upečený dort nechte chvilku ve formě vydýchnout. Zpravidla se uprostřed vyboulí, a proto při dalším ochlazování obraťte dortový korpus tak, aby se jeho tvar srovnal.
Vychladlý korpus v polovině výšky prokrojte a promažte meruňkovým džemem. Ten namažte i navrch a z boků. Pokud je džem moc tuhý, zřeďte ho trochou vlažné vody. Následně nechte dort důkladně vychladit v lednici. Studený dort přelijte teplou čokoládovou polevou a opět ho vychlaďte.
Jednotlivé řezy doplňte šlehanou smetanou a s úsměvem podávejte. :)
1. V mělké nádobě smícháme dohromady med, sojovou omáčku, balsamikový ocet, zázvor, česnek s 1 lžící olivového oleje.…
více o Mahi-mahi v zázvorové glazuře
Najprv upečieme sušienky (alebo kúpime hotové piškóty :)). Rúru vyhrejeme na 190°C. Maslo našľaháme s cukrom do peny,…
více o Vanilkový pohár s jahodami
Citrónový krém
1. Citróny dobře omyjte a kůru nastrouhejte na co nejjemnějším struhadle. Toto je moment, kde by se…
více o ČOKOLÁDOVO-CITRÓNOVÝ MERINGUE