Mouku smícháme s olejem a osolíme. Z droždí, cukru a sklenice vlažné vody připravíme kvásek, přidáme k mouce a vypracujeme těsto. Necháme kynout, až téměř zdvojnásobí svůj objem.
Čerstvý špenát nakrájíme a ve vodě vaříme asi 8 minut. Mražený jen nakrájíme.
Cibuli drobně nakrájíme a necháme zesklovatět na oleji. Přidáme špenát a za stálého míchání opékáme 5 minut.
Osolíme, okořeníme, přidáme citrónovou šťávu. Vaříme do odpaření vody.
Piniová semínka opražíme a přidáme k nádivce.
Z vykynutého těsta vyválíme placku na tloušťku 5 mm. Vykrajujeme kolečka o průměru 10 cm. Doprostřed každého kolečka dáme lžíci nádivky a okraje těsta pevně spojíme do tvaru trojúhelníku.
Hotové taštičky poklademe na vymazaný plech. Můžeme je potřít olejem nebo žloutkem. Pečeme v troubě dorůžova asi 15 minut.
Tento pokrm je vegetariánskou variantou oblíbených plněných taštiček, které po naplnění špenátovou nebo zeleninovou nádivkou můžeme péct nebo smažit. Běžně se pro každý druh náplně volí jiný tvar taštičky, aby je bylo možné od sebe jednoduše a rychle rozpoznat. Výborně se zamražují, a tak mohou být velmi rychle k dispozici například ke snídani, svačině nebo večeři.
Kuře omyjeme, rozčtvrtíme a položíme na plech politý trochou oleje. Kuře osolíme a posypeme grilovacím kořením z obou…
více o Vávrovo pečené kuře s brambory
Vysočinu rozmixujeme najemno a dáme do misky. Vejce nastrouháme nebo také rozmixujeme. Vysočinu, máslo, vejce, majolku…
více o Vaječná pomazánka s vysočinou
Do litru vody přidáme půlku bujónu, nakrájený brambor na malé kostičky a nadrobno nasekané květákové růžičky, vše dáme…
více o Rychlá květáková polévka