Napřed si fazole namočíme přes noc a druhý den je povaříme 20 minut v papiňáku společně s uzeným, feferonkou, půlkou cibule, bobkovým listem a masoxem. Pokud nemáme papiňák, vaříme fazole do změknutí v obyčejném velkém hrnci. V jiném hrnci necháme na troše tuku zesklovatět pokrájený zbytek cibule. Zaprášíme moukou, zalijeme vychladlým vývarem, přidáme nakrájenou klobásu, 2 lžíce rajského protlaku a povaříme. Zahustíme rozmixovanými fazolemi a dochutíme česnekem, majoránkou a citronovou šťávou. Servírujeme s kopečkem zakysané smetany a dalamánky.
Roláda: Ušleháme zvlášť bílky – doporučuji se špetkou soli (jsou tužší). V další míse ušleháme žloutky s vodou, přidáme…
více o Šarlota aneb roládkový dort
Troubu předehřejeme na 200 °C (horkovzduch 180 °C). Z bílků, soli a 40 g cukru ušleháme pevný sníh. Žloutky a zbylý…
více o Osvěžující citronová roláda