Dopředu namočené fazole uvaříme skoro doměkka, přidáme na kostky nakrájené brambory, na kolečka nakrájenou mrkev a vaříme, dokud nejsou brambory měkké. Na oleji opražíme nakrájenou cibuli, přidáme mouku, opražíme, přisypeme papriku, zalijeme sklenicí vody a rozvaříme. Vlijeme k fazolím a necháme provařit. Nakonec přidáme sekanou nať. Pokud je celerová, dáme méně, protože je velmi aromatická. Do odstavené vařící polévky vložíme špekáčky, zakryjeme a necháme je prohřát. Polévka má být hustá.
Podáváme nejprve polévku, potom ohřáté špekáčky s horčicí a chlebem. Jídlo je vydatné, nahradí celý oběd.
Nivu utřeme s máslem (kombinace pomazánkového a normálního másla taky není špatná), doporučuji jemně nastrouhat a potom…
více o Ježek s nivovou pomazánkou
Do mletého masa dáme sůl, 1 celé vejce, asi 2 dcl mléka, pepř, popřípadě ještě jiné koření podle chuti, petrželku a…
více o Vepřové ragú z mletého masa
Máslo, koření a nastrouhanou citronovou kůru rozmícháme, přimícháme práškový cukr a žloutky. Z bílků a cukru ušleháme…
více o Skořicový koláč se švestkami