Z cukety odkrojíme špičky na obou stranách. Rozkrojíme ji a nakrájíme na silnější plátky (cca 1,5 cm), aby zůstala po uvaření křupavá. Oloupeme 3 stroužky česneku a nakrájíme je na tenké plátky. Na pánvi rozpálíme olivový olej a orestujeme česnek dozlatova. Přidáme plátky cukety, osolíme, opepříme a opékáme. Podlijeme vínem a necháme krátce povařit. Poté přidáme na půlky pokrájená cherry rajčátka a nakrájených 6–8 lístků bazalky. Nakonec zahustíme a zjemníme máslem. Všechno důkladně promícháme.
Filety z lososa:
Filety z lososa zbavíme kůže, osolíme a opepříme z obou stran. Na pánvi rozpálíme olej a opečeme filety z lososa z jedné strany. Přidáme větvičky čerstvého tymiánu a zbylé stroužky česneku. Nemusíme je ani loupat, stačí jen překrojit. Poté filety otočíme a krátce opečeme z druhé strany. Pánev odstavíme z ohně a filety necháme ještě chvíli dopéct. Losos se nesmí propéct úplně, aby zůstal šťavnatý. Před podáváním filety polijeme ještě čerstvou šťávou z citronu.
Servírování:
Na talíř dáme nejdříve cuketové ragú, poté filety z lososa a dozdobíme zbylými lístky čerstvé bazalky. Pokapeme olivovým olejem a osolíme mořskou solí.
Do části vlažného mléka rozmícháme trochu mouky, přisladíme 1 lžící cukru a rozdrobíme droždí - necháme vzejít kvásek. …
více o Cukrářská vánočka (mazanec)
Odblaněná vepřová játra nakrájíme na kousky a orestujeme doměkka s jemně nasekanou cibulí. Směs dohladka rozmixujeme,…
více o Paštika z vepřových jater
V míse si připravíme podoubnou směs jako na sekanou: mleté maso, 2-3 lžičky soli, pepř, koření na mleté maso a česnek…
více o Zapečená cuketa s mletým masem