Maso okořeněné solí a pepřem ze všech stran zprudka opečeme na pánvi. Opékáme pouze krátce, asi 5 až 7 minut – minutková příprava. Kdo má rád maso propečenější, odkrajujeme z vnějších stran; vnitřek zůstává šťavnatý a růžový.
Na béarnskou omáčku jemně pokrájíme šalotku. V kastrole ji zalijeme vínem a octem, přidáme cukr a část jemně nasekaného estragonu. Sváříme tak dlouho, až se většina tekutiny odvaří.
Vmícháme žloutky, sůl, pepř a trochu vývaru. Šleháme metlou do zhoustnutí, stáhneme z ohně a zašleháme máslo. Dokončíme čerstvými nasekanými bylinkami, solí, pepřem a citronovou šťávou do požadované chuti.
Z másla a mouky připravíme světlou jíšku. Zalijeme ji vlažným vývarem, promícháme, přidáme koření a vaříme asi 30 minut…
více o Rajcatova polevka s ryzi
Do mísy dáme mouku, cukr, sodu, a perníkové koření. Vše promícháme, přidáme máslo, žloutky, med a mléko a vypracujeme…
více o Medové perníčky hned k jídlu
Ořechy rozmixujeme a smícháme s prolisovaným česnekem, toustový chléb namočíme ve vodě, z nasáklého pečiva vymačkáme…
více o Ořechová pomazánka na topinky
Mleté maso dáme do mísy, zalijeme smetanou ke šlehání a dobře propracujeme. Osolíme, opepříme, dochutíme muškátovým…
více o Holandské řízky - smetanové