Maso okořeněné solí a pepřem ze všech stran zprudka opečeme na pánvi. Opékáme pouze krátce, asi 5 až 7 minut – minutková příprava. Kdo má rád maso propečenější, odkrajujeme z vnějších stran; vnitřek zůstává šťavnatý a růžový.
Na béarnskou omáčku jemně pokrájíme šalotku. V kastrole ji zalijeme vínem a octem, přidáme cukr a část jemně nasekaného estragonu. Sváříme tak dlouho, až se většina tekutiny odvaří.
Vmícháme žloutky, sůl, pepř a trochu vývaru. Šleháme metlou do zhoustnutí, stáhneme z ohně a zašleháme máslo. Dokončíme čerstvými nasekanými bylinkami, solí, pepřem a citronovou šťávou do požadované chuti.
Brambory uvaříme ve slupce, necháme vychladnout, očistíme a na jemném struhadle nastrouháme. Přidáme mouku s práškem do…
více o Závin z bramborového těsta
Trochu zatvrdlé housky nakrájíme na tenké plátky (3-4 mm), mléko nalijeme v nízké vrstvě na mělký talíř a 1/3 plátků…
více o Žemlovka s jablky a tvarohem