Do mísy vlijeme vlažnou vodu a vmícháme droždí. Poté postupně přisypáváme hladkou mouku a mícháme hladké těsto, které necháme následně minimálně hodinu kynout na teplém místě. Když těsto vykyne, vypracujeme z něj placku, kterou dáme na plech s pečicím papírem. Placku pokapeme olivovým olejem, posypeme mořskou solí (nešetříme) a do hotové placky vytvarujeme prsty důlky. Italský chléb pečeme v předehřáté troubě na 250 °C cca 10 minut. Hotový chléb necháme vychladnout, až poté krájíme.
Cizrnu necháme namočenou 8–12 hodin (do vody můžeme přidat jedlou sodu, asi půl lžičky na 0,5 l vody). Pak vodu slijeme…
více o Cizrna na italský způsob
Nálev vytvoříme povařením piva s kořením. Cibule nakrájíme na kolečka .Buřty rozřízneme a vložíme do nich trochu koření…
více o Utopenci v pivním nálevu
Trochu zatvrdlé housky nakrájíme na tenké plátky (3-4 mm), mléko nalijeme v nízké vrstvě na mělký talíř a 1/3 plátků…
více o Žemlovka s jablky a tvarohem