Droždí, cukr a 180 ml vody spolu smíchejte v misce. Nechte stát zakryté na teplém místě asi 10 minut, aby dobře vzešel kvásek. Mouku se solí prosijte do velké mísy. Vmíchejte kvásek a olej a promíchejte na měkké těsto. Zpracujte je nejprve vařečkou a pak ho přemístěte na lehce pomoučenou pracovní plochu. Ručně ho hněťte ještě dalších 10 minut, až bude hladké a pružné. Odtlačujte je od sebe dlaní a po každém stlačení ho otočte o čtvrt kruhu. Těsto pak dejte do olejem lehce vymazané mísy a přikryté utěrkou jej nechte na teplém místě kynout, až zhruba zdvojnásobí svůj objem. Pak těstem několikrát bouchněte o pracovní plochu, abyste z něj vypudili přebytečný vzduch a ještě jednou jej prohněťte.
Nyní připravte focacciu. Pečicím papírem vyložte pekáček o rozměrech 20×30 cm a vyložte ho těstem. Vymačkejte ho až do krajů. Nechte stát v teple, aby těsto ještě trochu nakynulo. Troubu předehřejte na 240 °C. V misce spolu promíchejte olej a česnek. Prsty udělejte v těstě důlky až ke dnu pekáče, ale tak, abyste těsto neprotrhli.
Zakapejte lžicí oleje s česnekem a posypejte ho solí. Posázejte rozmarýnem a olivami a znovu nechte chvíli kynout. Pečte asi 12 minut, až focaccia zezlátne a bude znít na poklep dutě. Ještě zatepla ji potřete zbylým česnekovým olejem a nezapomeňte ji přibalit do piknikového koše!
Kuře omyjeme a dobře ho osušíme (i zevnitř) papírovými ubrousky. Otrháme rozmarýn ze dvou snítek, najemno ho nasekáme.…
více o Citronové kuře s rozmarýnem