Prosátou mouku smícháme se solí, uděláme v ní důlek, tam přidáme lžičku cukru a část z už odměřené vlažné vody. Vodu spíš doporučuji vážit, je to přesnější, než použití odměrek, některé nejsou přesné. Je to rada od Cathleen. Do důlku s vodou rozdrobíme droždí a zhruba 10 minut necháme. Pak zaděláme těsto a necháme vykynout. Na zadělání těsta používám buď robot nebo domácí pekárnu. Tam se nejdříve do nádoby dává voda, na to mouka se solí a nahoru cukr a droždí. Program Těsto.
Po vykynutí těsto zpracujeme do bochánku, rozdělíme na 4 díly, každý díl zase zpracujeme do bochánku a vyvalíme šišky. Ty dáme na šířku plechu, na kterém je teflonová fólie nebo papír na pečení. Bagety nařízneme šikmými řezy. Používám jemně vroubkovaný nůž mírně přetřený olejem. Bagety přikryjeme utěrkou a necháme vykynout. Potřeme je vlažnou vodou, vložíme do předehřáté trouby a upečeme.
Taky jsem zkusila nechat bagety vykynout a pak teprve udělat zářezy. Tady je ale třeba větší opatrnosti, aby nám těsto nekleslo, lépe je dělát zářezy před kynutím. Taktéž jsem už bagety dávala péct i bez potření vodou.
Přidávám fota ze dvou pečení. Jednou jsem měla bagety trochu kratší a po vykynutí a upečení spíše připomínaly malé večky :-)) Taky by šly udělat 3 ks a péct na délku plechu.
Smícháme mouku, cukr, prášek do pečiva a vejce. Přidáme nastrouhanou margot čokoládu a šlehačku. Pořádně propracujeme. …
více o Buchta s margot čokoládou
Do mletého masa dáme sůl, 1 celé vejce, asi 2 dcl mléka, pepř, popřípadě ještě jiné koření podle chuti, petrželku a…
více o Vepřové ragú z mletého masa
Penne uvaříme al dente podle předpisu. Na teflonové pánvi rozehřejeme máslo a přidáme hrášek a chřest nakrájený na 3cm…
více o Penne s hráškem a chřestem