Těsto: šleháme vejce s cukrem a špetkou soli, přidáme olej. Pak přidáme mouku s práškem do pečiva současně s mlékem. Promícháme.
Do velké dortové formy vložíme polovinu těsta, pokrájené hrušky a navrch druhou polovinu těsta. Pečeme na 170 stupňů 25 minut.
Poleva: Máslo roztavíme, přidáme cukr se skořicí a vlijeme do vlažného vejce.
Asi po 22 minutách vyndáme z trouby koláč, propícháme ho vidličkou a zalijeme polevou. Dáme zpět dopéct cca na 10 minut. Troubu vypneme a ještě 5 minut v ní koláč necháme.
Máslo, cukr a 5 žloutků utřeme, přidáme mletý mák, trošku citronové šťávy a nakonec ušlehaný sníh z bílků.
Nalijeme do…
více o Hildin vynikající makovec
Hermelín nastrouháme na hrubém struhadle nebo nakrájíme na malé kostičky, přidáme tatarku nebo majonézu a nadrobno…
více o Rychlá hermelínová pomazánka
Nastrouhané vejce promícháme se sýrem a ochutíme troškou soli a nasekanou pažitkou.
Podáváme s celozrnným pečivem (60g)
více o Vajíčková pomazánka s pažitkou
Cukr s vanilkovým cukrem třeme s vejci do pěny. Poté přidáme hladkou mouku spolu s práškem do pečiva, nevyšlehanou…
více o Šlehačková bábovka bez vážení