Těsto: šleháme vejce s cukrem a špetkou soli, přidáme olej. Pak přidáme mouku s práškem do pečiva současně s mlékem. Promícháme.
Do velké dortové formy vložíme polovinu těsta, pokrájené hrušky a navrch druhou polovinu těsta. Pečeme na 170 stupňů 25 minut.
Poleva: Máslo roztavíme, přidáme cukr se skořicí a vlijeme do vlažného vejce.
Asi po 22 minutách vyndáme z trouby koláč, propícháme ho vidličkou a zalijeme polevou. Dáme zpět dopéct cca na 10 minut. Troubu vypneme a ještě 5 minut v ní koláč necháme.
Nakrájené houby lehce osmahneme na rozpuštěném másle, osolíme, zalijeme vodou (asi 3/4 litru) a za občasného promíchání…
více o Houbová omáčka smetanová
Brambory uvaříme nejlépe den předem. Pak vypracujeme těsto a necháme 2 hod. odležet, aby se houska nasákla od brambor.…
více o Bramborovo-houskové knedlíky
Mleté maso dáme do mísy, zalijeme smetanou ke šlehání a dobře propracujeme. Osolíme, opepříme, dochutíme muškátovým…
více o Holandské řízky - smetanové