Listové těsto rozválíme na pomoučeném vále na obdélník, který zasypeme žmolenkou. Dlaněmi jí zamačkáme, aby se tolik nesypala při balení závinu a alespoň na třikrát těsto přeložíme (zavineme). Závin pak šikmo pokrájíme na díly, potřeme žloutkem a opatrně je přeneseme na plech s pečicím papírem. Pečeme v předehřáté troubě dozlatova.
Recept jsem včera zaslechl v televizi a docela mě zaujal. Doufám, že jsem ho moc nepozměnil, sledoval jsem to jen letmo. Drobenku, která cestou z válu na plech vypadala ven, jsem použil na posypání jednotlivých kousků. Příště bych do žmolenky klidně přidal rozemleté ořechy, chutí by to bylo podobné lázeňským oplatkám, ale to už by asi nebyla GATA.
Nejdřív smícháme mouku, cukr, prášek do pečiva a kakao, přidáme rozpuštěnou Heru, do které jsme dali při rozpouštění…
více o Čokoládová bábovka bez vajec
Do misky si dáme med a tuk a rozehřejeme. Na vál dáme mouku, cukr a ostatní suroviny. Přilejeme med s tukem. Zpracujeme…
více o Vánoční perníčky od Camm
Čočku namočíme tak na 2 hodiny a ve stejné vodě dáme vařit s novým kořením, pepřem, bobkovým listem a solí. Po změknutí…
více o Čočková polévka podle Romany
Cukr ušleháme se změklou herou a vejci do pěny, dálé přidáme mléko, vanilkový pudink (prášek, nikoli uvařený!), kypřící…
více o Rybízový koláč s tvarohem