Listové těsto rozválíme na pomoučeném vále na obdélník, který zasypeme žmolenkou. Dlaněmi jí zamačkáme, aby se tolik nesypala při balení závinu a alespoň na třikrát těsto přeložíme (zavineme). Závin pak šikmo pokrájíme na díly, potřeme žloutkem a opatrně je přeneseme na plech s pečicím papírem. Pečeme v předehřáté troubě dozlatova.
Recept jsem včera zaslechl v televizi a docela mě zaujal. Doufám, že jsem ho moc nepozměnil, sledoval jsem to jen letmo. Drobenku, která cestou z válu na plech vypadala ven, jsem použil na posypání jednotlivých kousků. Příště bych do žmolenky klidně přidal rozemleté ořechy, chutí by to bylo podobné lázeňským oplatkám, ale to už by asi nebyla GATA.
Na vále zpracujeme mouku s práškem do pečiva, cukrem, tukem a žloutkem. Podle potřeby přidáme mléko. Zpracujeme těsto a…
více o Křehoučké řezy s meruňkami
Zelí dusíme zvolna s uzeným kolenem nebo nožičkami.V jiném kastrolu zpěníme na sádle cibuli, vložíme na ni na kostky…
více o Sedmihradské zelí (vrstvené)
1. Paprikám seřízneme vršky a vydlabeme je.
2. Cibuli, špekáčky a tvarůžky nakrájíme na kostičky, smícháme s hořčicí a…
více o Olomoucké plněné papriky