kg
brambory
lojovité (typ A) – oloupané a nakrájené nebo nastrouhané na tenké plátky
30
g
máslo
nakrájené na kostičky
3
ks
pórek
menší (očištěný a nakrájený)
1
stroužek
česnek
rozmačkaný
250
ml
smetana
12 %
muškátový oříšek
nastrouhaný
250
ml
zeleninový vývar
Postup přípravy receptu
Předehřejte troubu na 180 °C. Zapékací mísu vymažte máslem a vytřete česnekem. Do mísy naklaďte ve vrstvách brambory a pórek, každou vrstvu osolte, opepřete a poprašte muškátovým oříškem. Nakonec vše zalijte vývarem smíchaným se smetanou a poklaďte kousky másla. Pečte dozlatova, asi 30 až 40 minut.
Brambory oloupeme, omyjeme a nakrájíme na kolečka. Oloupeme cibuli, nakrájíme ji na plátky a rozdělíme na kroužky.
V…
více o Gratinované brambory s cibulí
Na vále zpracujeme mouku s práškem do pečiva, cukrem, tukem a žloutkem. Podle potřeby přidáme mléko. Zpracujeme těsto a…
více o Křehoučké řezy s meruňkami
Na oleji orestujeme nakrájenou cibuli, přidáme mouku, chvíli restujeme, přisypeme papriku, přilijeme smetanu a tolik…
více o Paprikové brambory s okurkami
Lilek oloupeme, nakrájíme na kostičky a podusíme na cibuli. Přidáme nakrájená rajčata, česnek, provensálské koření a…
více o Lilková omáčka na těstoviny
Plecko a 2/3 bůčku zalejeme dostatečným množstvím vody, přidáme sůl,divoké koření a vaříme do skoro hotova. Maso musí…
více o Zavařovaná domácí paštika