Pórky si nakrájíme na stejně velké špalíky, které dáme do vroucí osolené vody a uvaříme je do poloměkka. Pak slijeme (vývar budeme ještě používat), necháme okapat a vychladnout. Každý špalík obalíme jedním nebo dvěma plátky šunky (salámu), dobře utáhneme.
V hlubší pánvi si rozpustíme máslo, přisypeme mouku a za stálého míchání připravíme světlou jíšku. Zalijeme ji smetanou a vývarem, přivedeme k varu a uděláme z ní bešamel. Necháme trochu vychladnout.
V míse rozšleháme vejce, přidáme sýr a bešamel, osolíme, opepříme a ochutíme muškátovým květem. Do vymazaného pekáčku nalijeme trochu ochuceného bešamelu, urovnáme na něj obalené pórky, zalijeme zbylým bešamelem, vložíme do předehřáté trouby a zapékáme 25–30 minut dozlatova. Hotové posypeme pažitkou a podáváme s bramborovou přílohou.
Špekáčky nakrojíme podélně, na koncích nakrojíme na ježka, naskládáme do zapékací mísy, zasypeme nakrájenou cibulí a…
více o Vepřové ala špekáčky na pivu
Krůtí prsa nakrájíme na 8 kusů, cibuli a česnek nakrájímé nadrobno, žampiony a rajčata na plátky, lístky petrželky…
více o Krůtí medailonky na rajčatech
Do hrnce dáme olej, pokrájenou cibuli a mleté maso, přidáme chilli (podle chuti), rajský protlak, pepř a sůl. Podlijeme…
více o Mexická polévka z naší hospody