Pórky si nakrájíme na stejně velké špalíky, které dáme do vroucí osolené vody a uvaříme je do poloměkka. Pak slijeme (vývar budeme ještě používat), necháme okapat a vychladnout. Každý špalík obalíme jedním nebo dvěma plátky šunky (salámu), dobře utáhneme.
V hlubší pánvi si rozpustíme máslo, přisypeme mouku a za stálého míchání připravíme světlou jíšku. Zalijeme ji smetanou a vývarem, přivedeme k varu a uděláme z ní bešamel. Necháme trochu vychladnout.
V míse rozšleháme vejce, přidáme sýr a bešamel, osolíme, opepříme a ochutíme muškátovým květem. Do vymazaného pekáčku nalijeme trochu ochuceného bešamelu, urovnáme na něj obalené pórky, zalijeme zbylým bešamelem, vložíme do předehřáté trouby a zapékáme 25–30 minut dozlatova. Hotové posypeme pažitkou a podáváme s bramborovou přílohou.
Řízky lehce naklepeme, osolíme, opepříme, potřeme hořčicí, pokapeme olejem a necháme chvíli odležet. Potom obalíme ve…
více o Obrácené řízky od babičky
Vše smíchat dohromady, nalít do lahve a užít si pěkné Vánoce!
Je možné část Salka vyměnit za pikao, nebo Tatra mléko…
více o Vaječný likér snadno a rychle