Do hlubokého litinového nebo nerezového hrnce se silným dnem dáme 300 ml vývaru a víno, přidáme krájenou červenou cibuli, drcený česnek, krájená rajčata, papričku na kousky, krájené olivy. Přivedeme k varu a vaříme prudce 5–7 minut, pak odkryjeme pokličku a pokračujeme, dokud cibule nezměkne a neodpaří se většina tekutiny.
Vmícháme nakrájené jarní cibulky a zprudka dusíme, aby se odpařil zbytek tekutiny. Pak přilijeme zbytek vývaru, osolíme, opepříme a zvolna dusíme. Na ruku, kterou mícháme, si navlečeme chňapku a rovnoměrným proudem vsypeme za stálého míchání polentu. POZOR směs se chová jako sopka! Mícháme a jakmile směs zhoustne, vaříme ještě asi 5 minut, dokud není polenta hladká a měkká. Odstavíme, vmícháme petrželku a dochutíme. Chuť by měla být výrazná.
Rozetřeme na plech a po ztuhnutí nakrájíme na čtverce, potřeme olejem a grilujeme.
Podáváme s grilovanou nebo pečenou zeleninou, houbami a různými omáčkami.
Zeleninu si předem připravíme nakrájenou na větší kostky. Žampiony můžeme napíchnou celé, pokud odpovídají velikosti…
více o Grilovaná zelenina na špízu
Kuře rozporcujeme, potřeme česnekem se solí a dáme do pekáčku společně se 2 oloupanými rajčaty. Olej smícháme s pivem,…
více o Kuře pečené v pikantní směsi
nakrájet maso na nudličky.zprudka osmažit na troše oleje,na to na kolečka nakrájenou cibuli,osolit,podlít a dusit.
pak…
více o Vepřové nudličky na kari
Žampiony oloupeme a zbavíme je nožiček, které pokrájíme na menší kousky. Na oleji osmahneme cibuli, až trošku zezlátne…
více o Žampiony plněné šunkou a nivou