Do hlubokého litinového nebo nerezového hrnce se silným dnem dáme 300 ml vývaru a víno, přidáme krájenou červenou cibuli, drcený česnek, krájená rajčata, papričku na kousky, krájené olivy. Přivedeme k varu a vaříme prudce 5–7 minut, pak odkryjeme pokličku a pokračujeme, dokud cibule nezměkne a neodpaří se většina tekutiny.
Vmícháme nakrájené jarní cibulky a zprudka dusíme, aby se odpařil zbytek tekutiny. Pak přilijeme zbytek vývaru, osolíme, opepříme a zvolna dusíme. Na ruku, kterou mícháme, si navlečeme chňapku a rovnoměrným proudem vsypeme za stálého míchání polentu. POZOR směs se chová jako sopka! Mícháme a jakmile směs zhoustne, vaříme ještě asi 5 minut, dokud není polenta hladká a měkká. Odstavíme, vmícháme petrželku a dochutíme. Chuť by měla být výrazná.
Rozetřeme na plech a po ztuhnutí nakrájíme na čtverce, potřeme olejem a grilujeme.
Podáváme s grilovanou nebo pečenou zeleninou, houbami a různými omáčkami.
Zeleninu si předem připravíme nakrájenou na větší kostky. Žampiony můžeme napíchnou celé, pokud odpovídají velikosti…
více o Grilovaná zelenina na špízu
Uděláme kvásek z cukru droždí a mléka. Jakmile vzejde (dělá se pěna), tak zaděláme vláčné těsto přidáním ostatních…
více o Borůvkový koláč mojí babičky
Na oleji osmažíme nakrájenou cibuli, přidáme na proužky nakrájenou hlívu, posypeme mletou sladkou paprikou, pokmínujeme…
více o Polévka z hlívy ústřičné
Omytý lilek nakrájíme na větší kostky, osolíme, dáme do sítka a necháme 30 min "vypotit". Poté ho důkladně opláchneme…
více o Pikantní losos na zelenině
Všechnu zeleninu si omyjeme a nakrájíme.
Nakrájenou zeleninu si rozdělíme do 5-ti misek a můžeme podávat samotné či s…
více o Zeleninový salát Barevňák