Do hlubokého litinového nebo nerezového hrnce se silným dnem dáme 300 ml vývaru a víno, přidáme krájenou červenou cibuli, drcený česnek, krájená rajčata, papričku na kousky, krájené olivy. Přivedeme k varu a vaříme prudce 5–7 minut, pak odkryjeme pokličku a pokračujeme, dokud cibule nezměkne a neodpaří se většina tekutiny.
Vmícháme nakrájené jarní cibulky a zprudka dusíme, aby se odpařil zbytek tekutiny. Pak přilijeme zbytek vývaru, osolíme, opepříme a zvolna dusíme. Na ruku, kterou mícháme, si navlečeme chňapku a rovnoměrným proudem vsypeme za stálého míchání polentu. POZOR směs se chová jako sopka! Mícháme a jakmile směs zhoustne, vaříme ještě asi 5 minut, dokud není polenta hladká a měkká. Odstavíme, vmícháme petrželku a dochutíme. Chuť by měla být výrazná.
Rozetřeme na plech a po ztuhnutí nakrájíme na čtverce, potřeme olejem a grilujeme.
Podáváme s grilovanou nebo pečenou zeleninou, houbami a různými omáčkami.
Zeleninu si předem připravíme nakrájenou na větší kostky. Žampiony můžeme napíchnou celé, pokud odpovídají velikosti…
více o Grilovaná zelenina na špízu
Z jablek odkrojíme horní část a vykrojíme jaderník. Potom jablka vydlabeme. Vnitřek potřeme citronovou šťávou, osolíme,…
více o Jablka plněná mletým masem
Povidla rozvaříme s 200 ml vody, přidáme koření a lžíci strouhanky a vaříme do zhoustnutí. Ořechy umeleme a smícháme s…
více o Nákyp s povidly a ořechy
Piškoty necháme v sáčku a válečkem na těsto je rozdrtíme. Změklý tuk utřeme s moučkovým a vanilkovým cukrem do pěny a…
více o Velikonoční piškotová vajíčka
Vejce utřeme s cukrem, potom přidáme vlažnou vodu a olej. Přidáme mouku, mléko, vanilkový cukr, špetku soli a prášek do…
více o výborný borůvkový koláč