Z trochy teplého mléka, droždí, špetky mouky a cukru necháme vzejít kvásek. Do mísy nasypeme hrubou mouku, přidáme špetku soli, vejce, přilijeme kvásek, teplé mléko podle potřeby a vypracujeme pružné těsto. Poprášené moukou a přikryté čistou utěrkou jej necháme půl hodiny vykynout. Po vykynutí oddělujeme z těsta lžičkou kousky a ve vroucí osolené vodě je 5–10 minut vaříme. Po uvaření necháme halušky okapat, rozdělíme je na talíře, zasypeme nastrouhaným tvarohem, ořechy a cukrem. Přelijeme spoustou rozehřátého másla.
V mouce uděláme důlek, dáme trochu kvasnic, malou lžičku cukru, trochu vlažného mléka. Jakmile kváse vzejde, přidáme 1…
více o Amolety z kynutého těsta
Změklé máslo rozšleháme s krupicovým a vanilkovým cukrem, vešleháme celá vejce, mouku s práškem do pečiva, citronovou…
více o Mramorová bábovka od babičky
Uvařené a vychladlé těstoviny smícháme se zeleninou - okurky a papriky nakrájíme na kostičky, smícháme s tatarkou nebo…
více o Těstovinový salát s tuňákem