Z trochy teplého mléka, droždí, špetky mouky a cukru necháme vzejít kvásek. Do mísy nasypeme hrubou mouku, přidáme špetku soli, vejce, přilijeme kvásek, teplé mléko podle potřeby a vypracujeme pružné těsto. Poprášené moukou a přikryté čistou utěrkou jej necháme půl hodiny vykynout. Po vykynutí oddělujeme z těsta lžičkou kousky a ve vroucí osolené vodě je 5–10 minut vaříme. Po uvaření necháme halušky okapat, rozdělíme je na talíře, zasypeme nastrouhaným tvarohem, ořechy a cukrem. Přelijeme spoustou rozehřátého másla.
V mouce uděláme důlek, dáme trochu kvasnic, malou lžičku cukru, trochu vlažného mléka. Jakmile kváse vzejde, přidáme 1…
více o Amolety z kynutého těsta
Na pánvi na másle mírně osmažíme na kolečka nakrájený pórek a na kostička nakrájenou šunkou, zalijeme 1,5 l již vroucí…
více o Česnečka se šunkou a sýrem
1 Na sušenkový základ promíchejte rozdrcené sušenky s rozpuštěným máslem – klidně v kuchyňském robotu. Směs upěchujte…
více o Banánovo-karamelový dort
Do mísy nakrájíme rajčata, cibuli, salám, přidáme uvařená a vychlazená vejce, majolku a podle chuti osolíme a opepříme.…
více o Rajčatový salát s vejci