Do vlažného mléka přimícháme lžičku cukru, rozdrobíme droždí a na teplém místě necháme vzejít.
Zatím smícháme všechny suché suroviny a ve vlažném rozehřátém másle rozšleháme žloutky, které přilijeme k suchým surovinám, přilijeme vzešlý kvásek a dobře propracujeme.
Nakonec přimícháme rozehřáté sádlo. Já jsem měla asi větší žloutky, tak jsem připracovala 3 lžíce mouky.
Těsto přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě vykynout.
Vykynuté vyklopíme na vál, vyválíme hady, ze kterých krájíme malé kousky. Vytvoříme kuličky a pokládáme je na plech s pečicím papírem nebo na vymazaný plech, necháme asi hodinku nakynout. Hodně záleží jak máte v kuchyni teplo. Já je pekla když byla vedra a po půl hodince jsem už musela začít koláčky plnit. Pozor hodně nabudou.
Celý plech přikryjeme utěrkou a igelitem a necháme hodinu kynout. Mezitím si připravíme náplně.
Po nakynutí vytlačíme středy pro náplň. Opravdu výborné to je závažíčkem obaleným v plátýnku. Potřeme rozšlehaným vajíčkem, naplníme a necháme další hodinu kynout už odkryté, ve velkém teple i méně.
Z téhle dávky budeme mít tři plechy.
Pečeme v předehřáté troubě na 240–250 stupňů. Já je pekla na vyšším roštu asi sedm minut, ale opravdu každému peče trouba jinak.
Koláčky jsou časově náročnější, ale opravdu vynikající, jako peříčko.
Můžete je klidně hotové i zamrazit a opravdu po rozmražení jsou jako čerstvé. Já jich pekla na svatbu 1200 kousků. Koláčky jsou i třetí den výborné.
Asi tohle nebude číst cukrářka paní Milena z Holašovic, ale stejně si zaslouží poděkování, že tenhle recept pustila do světa.
Vše promícháme v lité těsto. Pekáč vymastíme tukem a vysypeme moukou nebo strouhankou. Pečeme ve středně vyhřáté troubě…
více o Ořechová buchta bez vážení
Hermelín shora rozbalíme z alobalového obalu. Cibuli nakrájenou na půlkolečka a česnek nakrájený na plátky klademe z…
více o Jednoduchý zapečený hermelín
Tmavou tvarohovou náplň umícháme ze všech ingrediencí na náplň. Žloutky ušleháme s cukry do pěny, pak přidáme rozehřátý…
více o Bábovka tvarohovo-tvarohová