Do vlažného mléka přimícháme lžičku cukru, rozdrobíme droždí a na teplém místě necháme vzejít.
Zatím smícháme všechny suché suroviny a ve vlažném rozehřátém másle rozšleháme žloutky, které přilijeme k suchým surovinám, přilijeme vzešlý kvásek a dobře propracujeme.
Nakonec přimícháme rozehřáté sádlo. Já jsem měla asi větší žloutky, tak jsem připracovala 3 lžíce mouky.
Těsto přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě vykynout.
Vykynuté vyklopíme na vál, vyválíme hady, ze kterých krájíme malé kousky. Vytvoříme kuličky a pokládáme je na plech s pečicím papírem nebo na vymazaný plech, necháme asi hodinku nakynout. Hodně záleží jak máte v kuchyni teplo. Já je pekla když byla vedra a po půl hodince jsem už musela začít koláčky plnit. Pozor hodně nabudou.
Celý plech přikryjeme utěrkou a igelitem a necháme hodinu kynout. Mezitím si připravíme náplně.
Po nakynutí vytlačíme středy pro náplň. Opravdu výborné to je závažíčkem obaleným v plátýnku. Potřeme rozšlehaným vajíčkem, naplníme a necháme další hodinu kynout už odkryté, ve velkém teple i méně.
Z téhle dávky budeme mít tři plechy.
Pečeme v předehřáté troubě na 240–250 stupňů. Já je pekla na vyšším roštu asi sedm minut, ale opravdu každému peče trouba jinak.
Koláčky jsou časově náročnější, ale opravdu vynikající, jako peříčko.
Můžete je klidně hotové i zamrazit a opravdu po rozmražení jsou jako čerstvé. Já jich pekla na svatbu 1200 kousků. Koláčky jsou i třetí den výborné.
Asi tohle nebude číst cukrářka paní Milena z Holašovic, ale stejně si zaslouží poděkování, že tenhle recept pustila do světa.
Cukr rozpustíme v kastrolku, postupně přidáváme kondenzované mléko a celé máslo. Potom přidáme nasekané ořechy. Musíme…
více o Karamelové tyčinky v oplatce
Smíchejte olej, sůl, citronovou šťávu a potřete tím rybu. Na pánvi ve 2 lžících oleje krátce osmažte směs MANGOOT MIX.…
více o Pikantní směs na ryby Mangoot
Mouku smícháme s práškem do pečiva. Vejce utřeme s cukrem a pak přilijeme smetanu. Přisypeme mouku a všechno promícháme…
více o Bábovka s čokoládovými kousky
Sýr rozkrájíme na menší kousky, přidáme pomazánkové máslo a lžíci mléka. Potom podle chuti přisolíme a utřeme hladkou…
více o Chuťovky s jemnou pomazánkou