Do vroucí vody vložíme hlávku zelí a spařené listy postupně odtrháváme. Odřízneme tvrdší část listu a dáváme do mísy.
Postupně si uděláme náplň.
Orestujeme na oleji cibuli nakrájenou na kostičky a nastrouhanou mrkev.
Uvaříme rýži a vystydlou přendáme do velké mísy spolu s mletým masem a orestovanou cibulí s mrkví.
Osolíme, opepříme, přidáme polévkové koření dle chuti a vše důkladně rukama promícháme.
Do spařených listů dáváme náplň a zabalíme jako psaníčko.
Na dno velkého hrnce naskládáme zbytek zelí a skládáme hotové závitky (holubce) těsně vedle sebe. Povrch ještě zakryjeme zelnými listy (pokud nám zbyly) a zalijeme osolenou vodou, ve které jsme rozmíchali 2 lžíce rajského protlaku.
Vody musí být trochu víc než půl hrnce, ve kterém vaříme.
Na mírném ohni povaříme 30–40 minut, podle počtu závitků.
Podáváme s houbovou nebo žampiónovou omáčkou, nebo jen tak se smetanou.
Do mletého masa dáme sůl, 1 celé vejce, asi 2 dcl mléka, pepř, popřípadě ještě jiné koření podle chuti, petrželku a…
více o Vepřové ragú z mletého masa
Na másle zpěnit cibuli na kostičky, vložit sůl, skoro celý balíček papriky, bobkový list a vložit stehna, osmahnout,…
více o Vynikající kuře na paprice
Trochu zatvrdlé housky nakrájíme na tenké plátky (3-4 mm), mléko nalijeme v nízké vrstvě na mělký talíř a 1/3 plátků…
více o Žemlovka s jablky a tvarohem