Do vroucí vody vložíme hlávku zelí a spařené listy postupně odtrháváme. Odřízneme tvrdší část listu a dáváme do mísy.
Postupně si uděláme náplň.
Orestujeme na oleji cibuli nakrájenou na kostičky a nastrouhanou mrkev.
Uvaříme rýži a vystydlou přendáme do velké mísy spolu s mletým masem a orestovanou cibulí s mrkví.
Osolíme, opepříme, přidáme polévkové koření dle chuti a vše důkladně rukama promícháme.
Do spařených listů dáváme náplň a zabalíme jako psaníčko.
Na dno velkého hrnce naskládáme zbytek zelí a skládáme hotové závitky (holubce) těsně vedle sebe. Povrch ještě zakryjeme zelnými listy (pokud nám zbyly) a zalijeme osolenou vodou, ve které jsme rozmíchali 2 lžíce rajského protlaku.
Vody musí být trochu víc než půl hrnce, ve kterém vaříme.
Na mírném ohni povaříme 30–40 minut, podle počtu závitků.
Podáváme s houbovou nebo žampiónovou omáčkou, nebo jen tak se smetanou.
Na másle opečeme játra a vyjmeme. Opečeme osolené kuřecí čtvrtky, kostky slaniny, přidáme koření, přilijeme brusinkový…
více o Kuřecí čtvrtky po pražsku
Na oleji osmažíme do zlatova cibulku, přidáme rozmražený špenát, lehce provaříme, zalijeme mlékem (podle hrnce a počtu…
více o Špenátová krémová polévka