Do vroucí vody vložíme hlávku zelí a spařené listy postupně odtrháváme. Odřízneme tvrdší část listu a dáváme do mísy.
Postupně si uděláme náplň.
Orestujeme na oleji cibuli nakrájenou na kostičky a nastrouhanou mrkev.
Uvaříme rýži a vystydlou přendáme do velké mísy spolu s mletým masem a orestovanou cibulí s mrkví.
Osolíme, opepříme, přidáme polévkové koření dle chuti a vše důkladně rukama promícháme.
Do spařených listů dáváme náplň a zabalíme jako psaníčko.
Na dno velkého hrnce naskládáme zbytek zelí a skládáme hotové závitky (holubce) těsně vedle sebe. Povrch ještě zakryjeme zelnými listy (pokud nám zbyly) a zalijeme osolenou vodou, ve které jsme rozmíchali 2 lžíce rajského protlaku.
Vody musí být trochu víc než půl hrnce, ve kterém vaříme.
Na mírném ohni povaříme 30–40 minut, podle počtu závitků.
Podáváme s houbovou nebo žampiónovou omáčkou, nebo jen tak se smetanou.
Těsto: 800 g brambor uvaříme se slupkou. Brambory oloupeme, nastrouháme nebo prolisujeme. Přidáme mouku, žloutek, sůl a…
více o Bramborové pirohy se zelím
Testoviny uvarit a pridat na panev s olejem a cesnekem. Potom pridat nakrajena susena rajcata a hobliny italskeho syra.…
více o Těstoviny se sušenými rajčaty
Vodu s uzenými žebry osolíme, přidáme 2 bobkové listy, 3 kuličky nového koření a rozlámané, předem namočené houby,…
více o Znamenitá bramborová polévka