Opláchnuté díly masa protkneme slaninou a osolíme. Očištěnou zeleninu a cibuli nakrájíme na plátky, mírně osmahneme na tuku, přidáme maso, krátce je v základu opečeme a podlijeme mírně vodou. K masu přidáme rozmačkaný pepř a nové koření, bobkový list a tymián a pečlivě opláchnutý citrón nakrájený na plátky - malý nebo jen půl. Lehce zastříkneme octem - maso zůstane potom měkké, ale nerozpadá se. Přikryjeme poklicí a dusíme nebo pečeme v troubě pod poklicí doměkka. Během dušení (pečení) maso obracíme, přeléváme šťávou a podléváme vodou.
Měkké maso vyjmeme, šťávu zahustíme světlou zásmažkou připravenou z másla a mouky, rozředíme vodou, rozšleháme a zvolna vaříme za občasného míchání nejméně 20 minut. Během varu přidáme smetanu. Omáčku procedíme, dochutíme solí, octem a cukrem a znovu krátce povaříme.
Podáváme s houskovým knedlíkem a zdobíme plátkem citrónu s brusinkovým kompotem a střikem šlehačky.
TIP: Maso nakládám 2 dny předem. Zeleninu rychle nechám projít varem a ihned vyndám a nasypu na prošpikované maso přidám plátky cibule a koření, pekáček přikryju alobalem nebo potr. fólií a dám do lednice - POZOR nezapomeňte maso otočit, aby se proleželo rovnoměrně.
Hovězí maso na několika místech nařízneme a prošpikujeme kousky slaniny. Osolíme, opepříme a na pánvi zprudka opečeme…
více o Svíčková na smetaně pro dva
Nakrájené houby lehce osmahneme na rozpuštěném másle, osolíme, zalijeme vodou (asi 3/4 litru) a za občasného promíchání…
více o Houbová omáčka smetanová
Brambory uvaříme nejlépe den předem. Pak vypracujeme těsto a necháme 2 hod. odležet, aby se houska nasákla od brambor.…
více o Bramborovo-houskové knedlíky
Mleté maso dáme do mísy, zalijeme smetanou ke šlehání a dobře propracujeme. Osolíme, opepříme, dochutíme muškátovým…
více o Holandské řízky - smetanové