Dvě hrsti sušených hub namočíme do studené vody a necháme máčet alespoň půl hodiny. Vodu můžeme jednou vyměnit. Poté vyjmeme a nakrájíme na kousky.
Na másle osmahneme cibulku, přisypeme hladkou mouku a umícháme cibulovou jíšku. Rozředíme trochou studené vody a pak zalijeme vroucí vodou. Osolíme, opepříme, přidáme kmín, pokrájené houby a přivedeme k varu. Vaříme alespoň 20 minut. V mléce rozmícháme ještě trochu hladké mouky a zavaříme do omáčky. Nakonec omáčku dochutíme octem a cukrem. Můžem použít i čerstvé houby, nebo houby naložené na kyselo.
Na litr vody dávám přibližně jeden hrnek mléka. Tuto omáčku dělám jako bezmasé jídlo k těstovinám, houskovému knedlíku nebo smaženkám. Samozřejmě je ještě lepší, použije-li se místo vody hovězí vývar. Je to jedna z mála omáček, která je výborná i bez smetany, pouze s mlékem.
Nakrájené houby lehce osmahneme na rozpuštěném másle, osolíme, zalijeme vodou (asi 3/4 litru) a za občasného promíchání…
více o Houbová omáčka smetanová
Kuře naporcujeme, osolíme, uložíme na pekáč, přidáme oloupaná a na plátky nakrájená jablka, máslo a na plátky nakrájený…
více o Kuře na česneku s jablky
Vše smícháme a uděláme silnější placičky na vymazaný plech. Pečeme v předehřáté troubě při 200 °C cca 15 min., poté…
více o Tvarohovo-bramborové placky
Houby očistíme, nakrájíme a podusíme ve vlastní sťávě doměkka. Vychladlé je pomeleme na masovém strojku (mě se osvědčil…
více o Houbová pomazánka s nivou