Sušené houby namočíme do vody, přidáme sůl a kmín a uvaříme doměkka. Cibuli orestujeme na oleji do zlatova, přidáme nahrubo nastrouhanou zeleninu a restujeme do zlatohněda, přidáme asi 1 lžíci cukru a necháme trochu zkaramelizovat. Zalijeme vodou, přidáme koření, sůl a vaříme, až je zelenina měkká. Pak přidáme smetanu smíchanou s trochou mouky a vaříme ještě 10 minut. Nakonec přidáme slité houby a dochutíme. Omáčku nemixujeme, jen vybereme koření.
Podáváme s houskovým knedlíkem. Houby zcela nahradí maso. Doporučuji vyzkoušet.
Vločky propláchneme vodou, zalijeme je horkým mlékem (asi 1/2 celkového množství, tj. 1/4 l) a necháme asi 20 minut…
více o Lívance z vloček bez droždí