Houbová žemlovka

3.18

hodnoceno: 11
Příprava: neuvedeno
Porce: neuvedeno
Kalorie: neuvedeno

Suroviny

  • Žemlovka
    • 1
      ks cibule
    • 40
      g máslo
    • 1
      špetka sůl
    • 1
      špetka petželka
    • 4
      ks vejce
    • 250
      ml mléko
    • 70
      g slanina
    • 1
      špetka pepř mletý
    • 1
      špetka oregáno
    • 800
      g houby
    • 550
      g veka
    • 1
      ks kapie
    • 1
      špetka cibulová nať
  • Na vymazání
    • 5
      lžíce máslo

Postup přípravy receptu

  • Houby očistíme a rozkrájíme na kousky. Důkladně je ve studené vodě propláchneme a necháme okapat. Cibuli oloupeme a nasekáme nadrobno. Slaninu nakrájíme na kostičky. V hlubší pánvi rozehřejeme máslo a kostičky slaniny, nejdříve na ní zpěníme cibuli, potom přidáme houby. Dusíme pod pokličkou, až se všechna tekutina z hub odpaří. Veku nakrájíme na plátky. Ve 150 ml mléka rozšleháme 1 vejce, přidáme sůl, pepř a oregano. Misku z varného skla vymažeme máslem. Plátky veky namočíme v rozšlehané vaječné směsi a v jedné vrstvě urovnáme do pekáčku. Na ni dáme vrstvu dušených hub, opět poklademe vekou a vrstvy postupně střídáme (poslední tvoří veka). Zapékáme v předehřáté troubě (elektrický sporák 225 °C/plyn stupeň 4) asi 15 minut. Nakonec ve zbylém mléce rozšleháme vejce a žemlovku zalijeme. Pečeme 10–⁠12 minut při teplotě asi 180 °C. Na talířích ji zdobíme petrželkou, kapií a cibulovou natí. Žemlovku podáváme teplou, ovšem chutná i studená.
Zařazení: Slané

Podobné recepty

Doporučujeme

Další doporučené recepty: