Nejprve si připravíme rozpeky. Z droždí, špetky cukru, mouky a trochy vlažné vody uděláme kvásek. Přidáme do zbylé osolené mouky, vlijeme rozpuštěný tuk a tolik vlažné vody, aby vzniklo těsto husté asi jako jako na buchty. Necháme vykynout zakryté čistou utěrkou. Z vykynutého těsta pak tvarujeme menší ploché vdolky a potřené vodou je pečeme na plechu pokrytém pečicím papírem v troubě předehřáté na 180 °C asi 20 minut.
Zatímco těsto kyne, uvaříme polévku. Houby namočíme do vlažné vody a necháme nabobtnat. Jemně je nasekáme, vodu ale nevyléváme. Na másle osmahneme najemno nakrájenou cibuli tak, aby zesklovatěla a poté ji zaprášíme moukou. Vzniklou jíšku zalijeme vodou z hub a dolijeme do požadovaného objemu. Osolíme, promícháme, aby se v polévce neutvořily hrudky, přidáme houby a ještě minimálně deset minut povaříme. Nakonec osolíme a podle chuti okyselíme.
Obrané a oprané bezinky, nastrouhaná jablka a 500 g cukru vaříme 15 minut. Potom přimícháme přípravek Pektogel nebo…
více o Marmeláda z bezinek a jablek
Brambory očistíme, nakrájíme na kolečka, přidáme sůl, česnek, kmín, klobásu vcelku, dáme vařit. Když jsou uvařené,…
více o Medzevská bramborová polévka
Na těstíčko spolu prošlehejte mouku, prášek do pečiva, podmáslí a vejce. Vmíchejte petržel a osolte. Olej rozehřejte ve…
více o Křupavé cibulové kroužky
1. Kuře omyjeme a dobře ho osušíme, a to i zevnitř papírovými ubrousky. Otrháme rozmarýn ze dvou snítek, najemno ho…
více o Citronové kuře s rozmarýnem
Uvařené salko dáme do mísy, přidáme rozměklé máslo a rozmixujeme. Poté přisypeme sáček burizonů a promícháme. Z hmoty…
více o Burizonový chlebíček ze Salka