Nejprve si připravíme rozpeky. Z droždí, špetky cukru, mouky a trochy vlažné vody uděláme kvásek. Přidáme do zbylé osolené mouky, vlijeme rozpuštěný tuk a tolik vlažné vody, aby vzniklo těsto husté asi jako jako na buchty. Necháme vykynout zakryté čistou utěrkou. Z vykynutého těsta pak tvarujeme menší ploché vdolky a potřené vodou je pečeme na plechu pokrytém pečicím papírem v troubě předehřáté na 180 °C asi 20 minut.
Zatímco těsto kyne, uvaříme polévku. Houby namočíme do vlažné vody a necháme nabobtnat. Jemně je nasekáme, vodu ale nevyléváme. Na másle osmahneme najemno nakrájenou cibuli tak, aby zesklovatěla a poté ji zaprášíme moukou. Vzniklou jíšku zalijeme vodou z hub a dolijeme do požadovaného objemu. Osolíme, promícháme, aby se v polévce neutvořily hrudky, přidáme houby a ještě minimálně deset minut povaříme. Nakonec osolíme a podle chuti okyselíme.
Z ingrediencí na palačinky umícháme řidší těstíčko, ze kterého smažíme slabé menší palačinky (z obou stran dozlatova)…
více o Palačinky s jahodovým přelivem
Trochu zatvrdlé housky nakrájíme na tenké plátky (3-4 mm), mléko nalijeme v nízké vrstvě na mělký talíř a 1/3 plátků…
více o Žemlovka s jablky a tvarohem