Nejprve si připravíme rozpeky. Z droždí, špetky cukru, mouky a trochy vlažné vody uděláme kvásek. Přidáme do zbylé osolené mouky, vlijeme rozpuštěný tuk a tolik vlažné vody, aby vzniklo těsto husté asi jako jako na buchty. Necháme vykynout zakryté čistou utěrkou. Z vykynutého těsta pak tvarujeme menší ploché vdolky a potřené vodou je pečeme na plechu pokrytém pečicím papírem v troubě předehřáté na 180 °C asi 20 minut.
Zatímco těsto kyne, uvaříme polévku. Houby namočíme do vlažné vody a necháme nabobtnat. Jemně je nasekáme, vodu ale nevyléváme. Na másle osmahneme najemno nakrájenou cibuli tak, aby zesklovatěla a poté ji zaprášíme moukou. Vzniklou jíšku zalijeme vodou z hub a dolijeme do požadovaného objemu. Osolíme, promícháme, aby se v polévce neutvořily hrudky, přidáme houby a ještě minimálně deset minut povaříme. Nakonec osolíme a podle chuti okyselíme.
Brambory nakrájíme na plátky a skládáme je do vymaštěného pekáčku střídavě s nakrájenou cibulí. Do smetany vmícháme sůl…
více o Smetanové brambory – příloha
Vločky v osolené vodě uvaříme na velmi hustou kaši a necháme vychladnout. Slaninu nakrájíme na drobno, rozškvaříme,…
více o Karbanátky z ovesných vloček
Nakrájíme cibuli na kostičky a osmahneme ji lehce na oleji, přidáme mleté maso a koření a dusíme, až bude maso hotové. …
více o Zapékaná cuketa s mletým masem
Plátky toastu si položíme na plech vyložený papírem na pečení a posypeme sýrem. Pečeme na 200 stupňů dozlatova.
Cibuli…
více o Francouzská cibulačka IV.