Všechny ingredience kromě máku a semínek vložíme v uvedeném pořadí do pekárny a necháme zpracovat těsto. Hotové těsto vyndáme z pekárny, rozdělíme na 8–10 částí podle toho, jak velké chceme mít housky. Každou část rozdělíme na 3 a umotáme housky.
Já je pletu jako cop, ale záleží na každém, jak si je umotá. Když máme čas, můžeme houstičky nechat ještě chvilku odpočinout (cca 10–15 min), ony ještě malinko nakynou. Když ne, nevadí, povedou se i tak. Pak už jen potřeme zbylým bílkem, posypeme mákem nebo semínky a pečeme na plechu vyloženém pečicím papírem cca 15 minut při 200 °C.
1. Z kysaného zelí vymačkáme šťávu a nadrobno ho nakrájíme.
2. Přidáme heru, mouku, pepř a kmín a pečlivě prohněteme.
…
více o Jihočeské zelňáky Jirsových