Hovězí oháňka načerno

4

hodnoceno: 4
Příprava: 240 minut
Porce: 4
Kalorie: neuvedeno

Suroviny

    • 2
      ks cibule
    • máslo
    • sůl
    • hladká mouka
    • ocet
    • pepř mletý
    • 2
      lžička tymián
    • 3
      ks bobkový list
    • vývar
    • zázvor asi 3 cm oddenku
    • 1
      lžička citronová kůra
    • 3
      lžička švestková povidla
    • 1
      kg hovězí oháňka

Postup přípravy receptu

  • Oháňku nakrájíme v kloubech, osolíme, opepříme, posypeme tymiánem a citronovou kůrou. Necháme odležet v chladu, třeba do druhého dne.
  • V kastrolu, který lze vložit do trouby, rozehřejeme 2–3 lžíce másla a maso na něm opékáme ze všech stran dohněda. Mezitím nakrájíme na větší kusy cibuli, oloupaný zázvor a přihodíme k masu. Přidáme bobkový list a opékáme.
  • Troubu předehřejeme na 180 °C. Ve chvíli, kdy se cibule s masem začíná hodně přichytávat ke dnu kastrolu, podlijeme vývarem do třetiny výšky masa. Přiklopíme pokličkou a vložíme do předehřáté trouby. Dusíme 2 a půl až 3 hodiny, kontrolujeme a zhruba po 20–30 minutách podléváme vývarem a poléváme kusy masa.
  • Maso je hotové ve chvíli, kdy se viditelně odděluje od kosti. Vyjmeme ho, ponecháme odpočívat v alobalu a výpek v kastrolu dáme na plotýnku. Prudce odpaříme přebytečnou tekutinu a zbylý tuk zasypeme moukou. Promícháme, osmahneme, zalijeme teplým vývarem do hustoty omáčky a při stálém prošlehávání přidáme švestková povidla. Provaříme 20–30 minut a stále hlídáme. Na závěr omáčku přecedíme (nebo jen odstraníme kousky zázvoru a bobkové listy). Podle chuti zastříkneme octem – cca 1 lžičkou.
Zařazení: Maso Hovězí

Podobné recepty

Doporučujeme

Další doporučené recepty: