Oháňku nakrájíme v kloubech, osolíme, opepříme, posypeme tymiánem a citronovou kůrou. Necháme odležet v chladu, třeba do druhého dne.
V kastrolu, který lze vložit do trouby, rozehřejeme 2–3 lžíce másla a maso na něm opékáme ze všech stran dohněda. Mezitím nakrájíme na větší kusy cibuli, oloupaný zázvor a přihodíme k masu. Přidáme bobkový list a opékáme.
Troubu předehřejeme na 180 °C. Ve chvíli, kdy se cibule s masem začíná hodně přichytávat ke dnu kastrolu, podlijeme vývarem do třetiny výšky masa. Přiklopíme pokličkou a vložíme do předehřáté trouby. Dusíme 2 a půl až 3 hodiny, kontrolujeme a zhruba po 20–30 minutách podléváme vývarem a poléváme kusy masa.
Maso je hotové ve chvíli, kdy se viditelně odděluje od kosti. Vyjmeme ho, ponecháme odpočívat v alobalu a výpek v kastrolu dáme na plotýnku. Prudce odpaříme přebytečnou tekutinu a zbylý tuk zasypeme moukou. Promícháme, osmahneme, zalijeme teplým vývarem do hustoty omáčky a při stálém prošlehávání přidáme švestková povidla. Provaříme 20–30 minut a stále hlídáme. Na závěr omáčku přecedíme (nebo jen odstraníme kousky zázvoru a bobkové listy). Podle chuti zastříkneme octem – cca 1 lžičkou.
Kuřecí prsa osolíme, opepříme a naskládáme je do zapékací mísy. Na ně položíme plátky másla, eidamu a kolečka salámu.
…
více o Pečené kuřecí na smetaně
Vše dáme do mísy a vypracujeme nejlépe elektrickým ručním šlehačem. Až se těsto přestane lepit na stěny mísy je hotové.…
více o Rybízový koláč s polevou
Rohlík namočíme v mléce, vymačkáme a smícháme s masem, 2 vejci a strouhaným sýrem. Osolíme, opepříme a dobře promícháme…
více o Vrstvený masový bochník
Nejdříve připravíme palačinky, které naplníme ochuceným špenátem, zabalíme je a přehneme napůl. Poté je naskládáme do…
více o Zapečené palačinky se sýrem
Polovinu čokolády (200 g) dáme do ohnivzdorné mísy společně s máslem a nízkém plameni rozehříváme do té doby, než nám…
více o Výborné čokoládové brownies