Oháňku nakrájíme v kloubech, osolíme, opepříme, posypeme tymiánem a citronovou kůrou. Necháme odležet v chladu, třeba do druhého dne.
V kastrolu, který lze vložit do trouby, rozehřejeme 2–3 lžíce másla a maso na něm opékáme ze všech stran dohněda. Mezitím nakrájíme na větší kusy cibuli, oloupaný zázvor a přihodíme k masu. Přidáme bobkový list a opékáme.
Troubu předehřejeme na 180 °C. Ve chvíli, kdy se cibule s masem začíná hodně přichytávat ke dnu kastrolu, podlijeme vývarem do třetiny výšky masa. Přiklopíme pokličkou a vložíme do předehřáté trouby. Dusíme 2 a půl až 3 hodiny, kontrolujeme a zhruba po 20–30 minutách podléváme vývarem a poléváme kusy masa.
Maso je hotové ve chvíli, kdy se viditelně odděluje od kosti. Vyjmeme ho, ponecháme odpočívat v alobalu a výpek v kastrolu dáme na plotýnku. Prudce odpaříme přebytečnou tekutinu a zbylý tuk zasypeme moukou. Promícháme, osmahneme, zalijeme teplým vývarem do hustoty omáčky a při stálém prošlehávání přidáme švestková povidla. Provaříme 20–30 minut a stále hlídáme. Na závěr omáčku přecedíme (nebo jen odstraníme kousky zázvoru a bobkové listy). Podle chuti zastříkneme octem – cca 1 lžičkou.
Z mouky, másla, 125 g cukru, žloutku, mléka, vína, 1 lžičky mleté skořice a hřebíčku vypracujeme těsto, zabalené ve…
více o Skořicové sušenky s povidly
1. Paprikám seřízneme vršky a vydlabeme je.
2. Cibuli, špekáčky a tvarůžky nakrájíme na kostičky, smícháme s hořčicí a…
více o Olomoucké plněné papriky
1den: 1 kg omytého rybízu přelijeme 1 litrem horké vody, přidá se lžička kyseliny citrónové, lehce promíchat a nechá se…
více o Rybízová šťáva za studena