Luštěniny přebereme, propereme a přes noc namočíme do studené vody. Pak uvaříme doměkka, umeleme, rozmixujeme nebo prolisujeme přes cedník (část můžeme nechat do polévky v celku).
Na tuku si orestujeme pokrájenou slaninu (případně i zeleninu), kterou pak zaprášíme moukou, ještě chvilku orestujeme, zalijeme vývarem, dobře promícháme, provaříme, přidáme mleté luštěniny (případně i celé), prolisovaný česnek, majoránku, dochutíme solí a zjemníme smetanou.
Hotovou polévku na talířích posypeme osmaženými kousky rohlíku (chleba) na másle.
Výborný je i vývar z uzeného masa, smetanu můžeme vynechat.
Nejprve připravíme americké brambory (smažíme ve fritovacím hrnci, ale lépe v troubě "nasucho"), dále pokrájíme kuřecí…
více o Zapékaná špenátová miska
Z mouky, cukrů, tuku,žloutku a citronové kůry vypracujeme hladké těsto, které necháme nejlépe do druhého dne v chladu…
více o Paličkové cukroví – linecké
Těsto připravíme tak, že smícháme vajíčka s cukrem a sádlem, poté šleháme tak dlouho, aby cukr nekřupal mezi zuby (tak…
více o Košíčky maďarské babičky
Vyšleháme mouku s vejcem. Poté pomalu přiléváme vodu. V případě vody se řídíme spíše podle rozumu, těsto by mělo mít…
více o Galletes - slane palacinky